از سیاه دانه بهعنوان درمانی سنتی برای برخی بیماریها استفاده میشود. برخی ترکیبات شیمیایی موجود در سیاه دانه در بدن خاصیت آنتی اکسیدانی دارند. سیاه دانه میتواند درمانی گیاهی و جایگزین برای برخی بیماریها محسوب شود. سیاه دانه طعمی تلخ دارد و به عنوان ادویه در مواد غذایی به خصوص ترشیجات استفاده می شود. این دانه بومی جنوب غربی آسیاست و از قدیم به عنوان ضد انگل، ضد باکتری و مسهل استفاده می کردند. مصرف سیاه دانه برای زنان شیرده مفید است زیرا باعث افزایش ترشح شیر می شود. نام های دیگر سیاه دانه، سیاه تخمه، سرنیچ سیاه، سنوخ سیاه، کمون اسود، شونیز، شونوز و کمون هندی است.
ترکیبات سیاه دانه
روغن اصلی ترین ترکیب است که 40 درصد وزن آن را تشکیل می دهد و مواد معطر, فرار, ویتامین E , A و D و هورمونهای جنسی را نیز دارا می باشد.
خواص سیاه دانه در طب اسلامی
خواص درمانی سیاه دانه
1. درمان سرگیجه و درد گوش
یک قاشق مرباخوری عسل را با چند قطره روغن سیاه دانه مخلوط کرده و هر صبح ناشتا، میل کنید. این کار را حداقل تا 11 روز ادامه دهید.
2. درمان اسهال
یک قاشق غذاخوری سیاه دانه ی آسیاب شده را با نصف استکان عصاره ی تره تیزک (شاهی) مخلوط کرده و پس از صرف غذا در سه وعده میل نمایید.
3. درمان دیابت نوع 2
مصرف تنها 2گرم سیاه دانه در روز میزان قند خون و هموگلوبین را کاهش می دهد. همچنین قادر است عملکرد سلول بتا را افزایش داده، در حالی که مقاومت به انسولین را کم می کند.
4. درمان فشار خون بالا
افراد مبتلا به این مشکل می توانند تنها طی مدت دو ماه درمان شوند. کافی است دوبار در روز 100 و 200 میلی گرم عصاره سیاه دانه را مصرف کنند.
5. درمان آسم
آزمایشات انجام شده بر روی تعداد زیادی حیوانات مبتلا به آسم به وضوح نشان می دهد که اثرات سیاه دانه (همراه با آویشن) نتایج بسیار چشمگیری را نسبت به داروهای معمولی دارد. بنابر دیگر آزمایشات نوشیدن آب جوش به همراه عصاره سیاه دانه اثرات بسیار مطلوبی را برای افراد مبتلا به آسم دارد.
6. درمان سرطان روده بزرگ
این سرطان رشد یافته را می توان با استفاده از عصاره سیاه دانه به راحتی متوقف کرده و از مصرف داروهای شیمیایی مضر در امان ماند. تحقیقات دامی نشان می دهد که روغن سیاه دانه بدون داشتن عوارض جانبی، اثرات عجیبی را بر روی موشهای سرطانی داشته است.
7. درمان ریزش مو
برای جلوگیری از ریزش موها و رویاندن موهای ریخته شده، پودر سیاه دانه و حنا را در روغن سوسن مخلوط کرده و بر سر ضماد کنید.
8. درمان ناراحتی های کبدی
مقداری از پودر سیاه دانه را با گیاه صبر زرد ( آلوئه ورا ) و عسل مخلوط کرده و هر صبح ناشتا، به مدت هفت روز یک قاشق مرباخوری از آن را میل کنید. همچنین می توانید روغن سیاه دانه را که در حال جوش است، با غنچه ی برگ های بید (برگ های کوچک ) مخلوط کرده و پیش از خواب یک قاشق مرباخوری از آن را به مدت یک هفته میل کنید
9.درمان سردرد و میگرن
نصف قاشق سیاه دانه آسیاب شده را با نصف قاشق انیسون (دانه هایی شبیه رازیانه دارد) و سه تکه میخک کوبیده شده، مخلوط کنید و با یک لیوان شیر بجوشانید (بهتر است کمی عسل خالص نیز اضافه کنید). یک فنجان از این معجون دارویی را می توانید در هنگام شروع سردرد و میگرن بنوشید. با روغن سیاه دانه، گیجگاه و شقیقه خود را چرب کنید تا از سردرد خلاص شوید.
10. درمان ناراحتی های کلیوی
یک استکان سیاه دانه را در یک لیتر آب بجوشانید و با عسل شیرین کنید و به مدت یک هفته، صبح ناشتا آن را میل نمایید. همچنین می توانید یک قاشق غذاخوری سیاه دانه آسیاب شده را با نصف لیوان روغن زیتون مخلوط کرده و به صورت ضماد (یعنی مانند پماد روی یک تکه پارچه تمیز) در آن قسمت از کلیه که احساس درد می کنید بگذارید. این عمل را روزانه یک بار و به مدت پنج روز ادامه دهید. هر روز مقداری جعفری را در یک لیوان آب بجوشانید و هفت قطره روغن سیاه دانه را به آن افزوده و صبح و شب یک فنجان میل کنید. این کار را به مدت پنج روز ادامه دهید.
تا به حال نام روغن گل مغربی به گوشتان خورده است؟ این روغن از دانههای گلهایی بومی در آمریکای شمالی به دست میآید. گلهای زردی که روغن آنها میتواند به رفع مشکلات مختلفی مانند کبودی، بواسیر، زخم گلو و دردهای گوارشی کمک کند. روغن گل مغربی حاوی اسید گاما لینولنیک یا به اختصار GLA (نوعی اسید چرب اُمگا ۶) است که در روغنهای گیاهی وجود دارد. روغن گل مغربی در قالب کپسولهای خوراکی یا پمادهای موضعی به بازار عرضه میشود. در ادامه با 5 خاصیت از خواص روغن گل مغربی و همینطور عوارض آن آشنا میشوید. با ما همراه باشید.
خواص روغن گل مغربی
۱. روغن گل مغربی و از بین بردن آکنه
روغن گل مغربی با کاهش التهاب پوستی و سلولهایی که باعث ایجاد زخم میشوند، آکنه های پوستی را از بین میبرد. ضمن اینکه میتواند رطوبت پوست را حفظ کند. براساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ انجام شد، این روغن به رفع پوستهپوسته شدن و خشکی در ناحیه لبها کمک میکند.
در واقع، میتوان به کمک روغن گل مغربی، التهاب و دردی را که مصرف داروی ضدآکنه و جوش آکوتان در نواحی لب ایجاد میکند از بین برد. تحقیقات دیگری هم در زمینه اثرگذاری روغن گل مغربی انجام شده که نشان میدهند، مکملهای این روغن در رفع زخمهای التهابی و غیرالتهابی ناشی از آکنه مؤثر عمل میکنند.
کسانی که در پژوهش و تحقیق روی اثرگذاری روغن گل مغربی شرکت داشتند، در مدت هشت هفته به تعداد سه بار در روز، شِش کپسول ۴۵۰ میلیگرمی از این روغن را مصرف میکردند و نهایتا اثرات مثبت آن را در رفع پوستهپوسته شدن و خشکی ناحیه لب شاهد بودند.
۲. درمان اگزمای پوستی
اگزما نوعی التهاب پوستی است و استفاده از روغن گل مغربی میتواند به بهبود آن کمک کند. بنا به مجموعهای از تحقیقات قدیمی، این روغن در بهبود سلامت لایه بیرونی پوست اثرگذار است، ولی با وجود این، بعضی از مطالعات و پژوهشها نشان میدهد که نوع خوردنی روغن مذکور در رفع اگزما اثرگذار نیست. البته این نتیجهگیری درباره نوع خوراکی روغن گل مغربی عنوان شده و درباره نوع موضعی آن، نتیجهگیری خاصی مطرح نشده است.
در تحقیقات مختلفی که در زمینه سنجش اثرگذاری این روغن برای درمان اگزمای پوستی صورت گرفته بود، به شرکتکنندگان در تحقیق، به مدت ۱۲ هفته و به تعداد دو بار در روز، یک تا چهار کپسول گل مغربی داده میشد. برای استفاده موضعی از این روغن هم باید تا چهار ماه، یک میلیلیتر از روغن با غلظت ۲۰ درصد را به تعداد دو بار در روز استفاده کنید.
۳. بهبود سلامت پوست
در سال ۲۰۰۵ پژوهشی انجام شد که نشان میداد، مصرف خوراکی مکملهای گل مغربی میتواند باعث بهبود وضعیت سلامت پوست شود و افزایش موارد زیر شود:
در نتیجه، این روغن میتواند در حفظ ساختار و عملکرد مثبت پوست مؤثر باشد. پوست به خودیِخود نمیتواند اسید گاما لینولنیک تولید کند. پس مصرف روغن گل مغربی، این خلأ را از بین خواهد برد و به حفظ سلامت عمومی پوست کمک میکند. برای مصرف کپسولهای مکمل گل مغربی میتوانید تا ۱۲ هفته و سه بار در روز، کپسولهای ۵۰۰ میلیگرمی را مصرف کنید.
۴. تسکین علائم قبل از قاعدگی
قبل از قاعدگی زنان، علائمی مانند افسردگی، نفخ، حساس شدن و آسیبپذیری رخ میدهد. اصطلاحا به این علائم در پزشکی سندروم پیش از قاعدگی یا PMS گفته میشود. ظاهرا روغن گل مغربی میتواند در تسکین علائم قبل از قاعدگی هم مؤثر واقع شود. محققان معتقدند، علت اینکه بعضی از زنان دچار این علائم میشوند، حساسیت آنها به سطح پرولاکتین در بدن است. اسید گاما لینولنیکِ موجود در روغن گل مغربی به مادهای موسوم به پروستاگلاندین ای۱ (prostaglandin E1) بدل میشود. به نظر میرسد که این ماده میتواند مانع از تحریک علائم قاعدگی از سوی پرولاکتین شود. به عبارت بهتر، نقش پرولاکتین در تحریک علائم PMS را کاهش میدهد.
در سال ۲۰۱۰، پژوهشی انجام شد که نشان میداد، مصرف مکملهایی حاوی ویتامین B6، ویتامین E و روغن گل مغربی به کاهش علائم قبل از قاعدگی یا همان PMS کمک میکند. البته هنوز، نمیتوان درباره اثرگذاری صد در صد این روغن در کاهش ناراحتیهای قبل از قاعدگی نظری داد، چون برخی تحقیقات بر مفید بودن آن صحه نمیگذارند. برای استفاده از این روغن در جهت کاهش علائم قبل از قاعدگی باید تا ۱۰ ماه، شِش تا ۱۲ کپسول (۵۰۰ تا شِشهزار میلیگرم) را یک تا چهار بار در روز مصرف کنید. در آغاز، بهتر است از دُوزهای کم شروع کنید و اگر لازم شد برای کاهش ناراحتیهای قبل از قاعدگی، دوز مصرفی را بالا ببرید.
۵. کاهش درد پستان
بعضی از زنان در دوران قاعدگی و قبل از آن، دچار درد در ناحیه پستانها میشوند. ظاهرا مصرف روغن گل مغربی میتواند، درد سینه را کاهش دهد. اسید گاما لینولنیکِ موجود در روغن گلمغربی باعث کاهش التهاب میشود و نمیگذارد پروستاگلادین باعث ایجاد درد در پستانها شود. تحقیقات نشان میدهد، مصرف روغن گل مغربی یا ترکیب این روغن و ویتامین E به مدت شِش ماه میتواند باعث کاهش دردهای دورهای سینه در زمان قاعدگی شود. برای استفاده از این روغن در جهت کاهش درد پستان میتوان به مدت شِش ماه، روزانه یک تا سه گرم یا ۲.۴ میلیلیتر از آن را مصرف کرد. مصرف ۱۲۰۰ میلیگرم از ویتامین E به مدت شِش ماه هم میتواند این درد را کاهش دهد.
عوارض جانبی و خطرات مصرف روغن گل مغربی
مصرف روغن گل مغربی در کوتاهمدت، هیچگونه خطر خاصی را به دنبال ندارد، اما اثرات آن در بلندمدت هنوز کشف نشده است. ضمن اینکه سازمان جهانی غذا و داروی آمریکا هم آن را تأیید نکرده است. بنابراین در هنگام خرید باید به شرکت تولیدکننده و محتویات روغن توجه کنید. عوارض مصرف روغن گل مغربی خفیف هستند. مثلا:
اگر دوز مصرفی روغن گل مغربی اندک باشد، احتمال بروز عوارض جانبی مصرف هم کاهش پیدا خواهد کرد. در موارد معدودی هم استفاده از آن باعث بروز حساسیت در بدن میشود. از علائم حساسیت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
روغن گردو چه خواصی دارد؟
روغن گردو یکی از روغن های طبیعی و پرخاصیت می باشد که از مغزهای گردو گرفته می شود. یکی از گران ترین روغن های طبیعی بازار می باشد که تکنیک های زیادی برای استخراج آن وجود دارد. استخراج روغن گردو از پرس سرد احتمالا گران تر از پرس گرم خواهد بود. این روغن دارای فواید زیادی برای سلامت بدن می باشد، از جمله آن می توان به کاهش استرس، تقویت سیستم ایمنی، جلوگیری از بیماری دیابت، تناسب اندام، درمان بیماری های التهابی و… اشاره کرد. روغن گردو برای پوست و زیبایی مفید است.
خواص روغن گردو برای پوست صورت
1. تیرگی دور چشم
روغن گردو برای کاهش تیرگی دور چشم مفید می باشد، شما می توانید مقداری روغن را دور چشم خود ماساژ دهید تا این نواحی روشن تر شود و سیاهی های آن از بین برود.
2. اگزما و پسوریازیس
روغن گردو برای درمان التهاب های پوستی مختلف نظیر اگزما و پسوریازیس مفید می باشد و باعث کاهش علائم آن مانند قرمزی و تورم می شود. شما برای درمان پسوریازیس می توانید مقداری روغن گردو را مستقیما روی نواحی آسیب دیده پوست قرار دهید یا چند قطره آن را به آب حمام خود اضافه کنید. همچنین برای درمان اگزما شما مقداری آب سیر را با چند قطره روغن گردو ترکیب کرده و روی نواحی مورد نظر بمالید. این امر باعث درمان اگزما می شود.
3. خشکی پوست
اسیدهای چرب امگا سه موجود در روغن گردو و همچنین وجود آنتی اکسیدان و ویتامین ای و بی باعث می شود تا از خشکی پوست جلوگیری شود و آبرسانی پوست به شکل ویژه ای انجام شود.
4. جوانسازی پوست
اگر روغن گردو را به صورت منظم مصرف کنید علائم پیری زودرس مانند چین و چروک بر روی پوست شما نمایان نمی شود. روغن گردو دارای خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و از پوست در برابر رادیکال های آزاد مراقبت می کند. روغن گردو باعث آبرسانی پوست های ترک خورده می شود و پوست را سالم و جوان نگه می دارد.
5. عفونت قارچی
روغن گردو به دلیل داشتن خاصیت ضدقارچی برای درمان عفونت های مختلف نظیر عفونت قارچی پوست ورزشکاران بسیار مفید می باشد، شما مقداری روغن درخت چای را با چند قطره روغن گردو ترکیب کرده و بر روی نواحی مورد نظر بمالید.
6. لک های پوست
اگر از جای زخم و یا خطوط کشیده شده ناشی از زایمان رنج می برید بهتر است از روغن گردو استفاده کنید، این روغن به دلیل دارا بودن ویتامین ای باعث کاهش لک های پوستی و کم رنگ می شود.
خواص روغن گردو برای موی سر
7. ترمیم موهای خشک و آسیب دیده
روغن گردو دارای مواد مغذی می باشد که باعث تقویت موها می شود، اگر می خواهید موهای خود را نرم و ابریشمی کند بهتر است از روغن گردو استفاده کنید.
8. ضخیم شدن مو
اگر به دنبال داشتن موهای بلند هستید می توانید از روغن گردو استفاده کنید، چرا که دارای اسیدهای چرب امگا سه و ویتامین ب۷ می باشد و باعث تقویت و ضخیم شدن تارهای مو می شود.
9. درمان ریزش مو
روغن گردو باعث تقویت فولیکول های مو شده و رشد موها را افزایش می دهد.
10. درمان شوره
خواص آنتی اکسیدانی موجود در روغن گردو باعث می شود تا به درمان شوره سر کمک کند. روغن گردو باعث افزایش جریان خون در سر شده و دارای خواص ضد التهابی می باشد و برای درمان مشکلات پوست سر و خارش موثر است. می بایست مقداری روغن گردو را بر روی کف سر خود مالیده و ماساژ دهید.
11. جلوگیری از سفید شدن مو
پروتئین های موجود در روغن گردو باعث حفظ رنگ طبیعی مو شده و از سفید شدن موهای سر جلوگیری می کند.
12. خواص روغن گردو برای ابرو
ویتامین ای موجود در روغن گردو برای تقویت ابرو و پرپشت شدن مو مناسب است. مقداری روغن گردو را بر روی ابروهای خود مالیده و به مدت ۲۰ دقیقه ماساژ دهید.
خواص درمانی روغن گردو برای بدن
13. تناسب اندام
شما می توانید مقداری روغن گردو را به سالاد خود اضافه کنید تا یک ترکیب چربی سوز بدست آورید.
14. استرس
گردو برای آرامش بدن مفید است، رایحه روغن گردو باعث می شود تا استرس شما کاهش پیدا کند. روغن گردو باعث می شود تا انرژی بدن تامین شده و نوسانات خلق و خو بهبود پیدا کند و علائم افسردگی کم شود.
15. دیابت
روغن گردو برای درمان دیابت مفید است، زیرا باعث کاهش قند خون و کاهش جذب گلوکز می شود و این امر باعث کنترل بیماری دیابت نوع دوم می شود. اگر می خواهید از دیابت جلوگیری کنید از روغن گردو استفاده کنید.
16. سلامت قلب
روغن گردو کلسترول ندارد و چربی های موجود در آن غیر اشباع می باشد. روغن گردو باعث افزایش گردش خون و کاهش کلسترول و فشار خون می شود و همین امر به سلامت قلب کمک می کند. اگر می خواهید از حمله قلبی در امان باشید بهتر است از روغن گردو استفاده کنید.
17. هضم و گوارش
روغن گردو به دلیل داشتن فیبر فراوان برای بهبود دستگاه گوارش مفید بوده و از مشکلات گوارشی مختلف مانند یبوست، سوءهاضمه و اسهال جلوگیری می کند.
18. تعادل هورمون ها
روغن گردو منبع غنی از سلنویم، فسفر، منیزیم، روی، آهن و کلسیم می باشد که برای ایجاد تعادل هورمونی در بدن موثر است.
19. مغز و حافظه
روغن گردو برای تقویت عملکرد شناختی مغز موثر است و از پیشرفت بیماری های عصبی جلوگیری می کند. برای درمان اختلالات عصبی بهتر است از روغن گردو استفاده کنید. همچنین مغز گردو برای تقویت مغز و حافظه بسیار موثر می باشد.
20. سرطان
روغن گردو دارای خواص آنتی اکسیدانی دارد که با آسیب های اکسیداتیو که عامل سرطان هستند مبارزه می کند.
21. میگرن
روغن گردو دارای میزان قابل توجهی از منیزیم می باشد که برای درمان دردهای میگرنی موثر است، شما می توانید برای کاهش دردهای میگرنی از روغن گردو استفاده کنید. درد میگرن به خاطر کمبود منیزیم در بدن ایجاد می شود.
عوارض جانبی و مضرات روغن گردو
آب ریزش بینی برای هفته ها کاهش پیدا نکرده است، و سرفه های بی پایان خسته کننده است و هیچ کاری نمی توانید انجام دهید تا مانع از مالش این انگشتان کوچک کودک بر روی چشمان قرمز و پر از اشک شوید. به جای سرماخوردگی، نوزاد ممکن است از آلرژی رنج ببرد، که همچنین با نام «رینیت آلرژیک فصلی» شناخته می شود. بسیاری از کودکان (حتی کودکان بسیار کوچک) نیز می توانند در نهایت به آلرژی دچار شوند: تخمین زده می شود که حدود 10 تا 20 درصد از کودکان در دوره هایی از زندگی خود به آلرژی دچار می شوند.
آیا نوزادان به آلرژی فصلی دچار می شوند؟
آلرژی به مواد استنشاقی (گرده، کپک، شوره حیوانات و هیره های گرد و خاکی) در سال اول زندگی نوزاد نادر هستند. نوزادان به احتمال زیاد حساسیت زیادی به غذاها و اگزما دارند، به خصوص اگر سابقه خانوادگی آلرژی، آسم، تب یونجه و یا اگزما داشته باشید.
آلرژی فصلی در نوزادان از چه زمانی رخ می دهد؟
نوزادان در سال اول تولد به ندرت دچار آلرژی فصلی می شوند، اکثر کودکان تا زمان رفتن به پیش دبستانی به آلرژی فصلی دچار نمی شوند؛ اگرچه در برخی از کودکان آلرژی فصلی ممکن است سریع تر رخ دهد.
چه عواملی باعث بروز آلرژی فصلی در نوزادان و کودکان نوپا می شود؟
علائم آلرژی فصلی معمولا در فصل بهار، تابستان و پاییز بروز می کند. بسته به اینکه در کجا زندگی می کنید، شروع و پایان این فصل ها متفاوت است، همچنین وجود گیاهان خاصی نیز باعث بروز ناراحتی می شود. تقریبا، هیچ منطقهای کاملاً از عوامل آلرژی زا مصون نیست. وقتی فرزند کوچکتان یکی یا بیش از یکی از این آلرژن های فصلی را استنشاق می کند، سیستم ایمنی بدنش با سرعت بیشتری آلرژن ها را تولید می کند که شروع به آزاد کردن پروتئینی به نام هیستامین می کند که باعث علائم آلرژی می شود:
الف: آلرژی های بهار: گرده درختان
گرده درختان باعث ایجاد آلرژی فصل بهار می شود، که از اوایل ژانویه شروع شده (اما اغلب تا ماه مارچ، آپریل، یا حتی می برطرف نمی شود) و تا ماه ژوئن ادامه پیدا می کند. شایع ترین عامل بروز این مشکل: درخت سدر، توس، بلوط، افرا و کاج هستند که در اکثر نواحی یافت می شود. یک قانون سرانگشتی: هر چه در قسمت جنوبی تر زندگی کنید، این فصل ها زودتر آغاز می شوند.
ب: آلرژی های اواخر بهار تا تابستان: گرده چمن
چمن هایی از جمله برمودا، شکوفه زار، علف جارو، گندم سیاه و تیموتاوس، احتمالا در اواخر بهار و اوایل تابستان در ایالات های شمالی رشد می کنند، اما همیشه در قسمت جنوبی کشور مشکل ساز هستند، زیرا چمنزارها در طول سال گرده افشانی می کنند.
ج: آلرژی های اواخر تابستان تا پاییز: گرده علف های هرز
اگر کودکتان در اواخر تابستان تا پاییز حال خوبی ندارد، رگ ویدها (و سایر علف های هرز مانند درخت چنار، گزنه، غازیا و مریم گلی) مقصر بروز این مشکل هستند. رگ وید تقریبا در هر آب و هوایی رشد می کند و بزرگ ترین علت بروز تب یونجه است.
علائم آلرژی در نوزادان و کودکان نوپا
کودک مبتلا به آلرژی فصلی، اغلب دارای گودی تیره در زیر چشم و خراشیدگی در اثر خارش بینی است (که با نام «سلام آلرژیک» شناخته می شود)، از راه دهان نفس کشیده، عطسه، مالش چشم ها، سرفه یا خس خس می کند و در به خاطر سپردن چیزها مشکل داشته یا تحریک پذیر و اخمو است.
او همچنین ممکن است از موارد زیر شکایت کند:
اگر علائم یکسانی هم در زمان بهار، هم تابستان و هم پاییز رخ دهد، نشانه این است که بدن وی احتمالاً نسبت به آلرژن های خارجی واکنش نشان می دهد. و اگر شما یا شریک زندگی تان سابقه آلرژی در خانواده را دارید، احتمال زیادی وجود دارد که کودکتان نیز به این عطسه ها و خرخر کردن های فصلی دچار باشد.
نکاتی برای تسکین علائم آلرژی در نوزادان و کودکان نوپا
علائم آلرژی برای کودکان سرگرم کننده نیست. در صورت عدم درمان، می تواند باعث عفونت سینوس و گوش شود. بنابراین، به یک متخصص آلرژی مراجعه کنید که می تواند تشخیص دهد چه عواملی باعث بروز علائم آلرژی کودک شده و بهترین دوره درمانی را توصیه کند. در این میان، بهترین راه برای برطرف کردن عطسه، خارش، آبریزش بینی و سرفه در نوزادان و کودکان نوپا این است که سعی کنید در صورت امکان از بروز حساسیت (یا قرار گرفتن در معرض آن) جلوگیری کنید.
نکاتی برای جلوگیری و رفع علائم آلرژی گرده و چمن در بهار و تابستان